Psycholoog Zaanstad

Praktijk van Margot Blaes

bg

Meer informatie over mijn werkwijze

Het uitgangspunt voor de therapie wordt gevormd door Gestalttherapie, een brede vorm van psychotherapie waarin het vermogen van mensen zichzelf te ontdekken, te ontwikkelen en te helen wordt aangesproken.

Aangeleerde (denk)patronen en het verleden

Mijn manier van therapie is in de basis gericht op de eigen beleving en ervaring. Tijdens de therapie maken we samen een genogram, een soort stamboom, maar dan gericht op jou en de relaties tussen jou en de familieleden. Op die manier wordt helder uit wat voor nest je komt en welke invloed dat heeft op wie je bent en welk effect dat heeft op hoe je in een relatie staat. Tijdens dat proces van het uitwerken komen soms, en soms wel vaak, ervaringen naar boven uit het verleden. De wijze waarop je toen gereageerd hebt, heeft je op dat moment vaak geholpen om door een moeilijke situatie te komen. De neiging is er om die methode van toen te gebruiken voor moeilijke situaties in het heden. Ook als dat helemaal niet meer nodig is. In de therapie raak je je hiervan bewust, hoe doe ik dat en hoe doe ik dat nu? En werkt het nog?

Diverse therapievormen

Dat betekent echter niet dat we slechts één aanvliegroute hebben om met jouw vraag aan de slag te gaan. Ik beschik namelijk over diverse ingangen om een klacht of probleem aan te pakken. Gesprekstherapie vormt het uitgangspunt, maar indien nodig werk ik bijvoorbeeld ook met familieopstellingen, waarmee een niet-verwerkte of voltooide situatie uit het verleden kan worden uitgewerkt en zodoende rust brengen. Een andere mogelijke therapievorm is EMDR ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is een techniek voor de verwerking van angst en trauma en werkt volgens een vast protocol. Het is wetenschappelijk bewezen effectief en is gericht op zowel lichaam als geest, op verleden, heden en toekomst. Voor relatietherapie maken we gebruik van EFT (Emotionally Focused Therapy for Couples), een therapie die erg dicht tegen de Gestalttheorie aanligt en dit mooi aanvult.

Verder kijk ik voortdurend wat er nodig is om vooruit te komen. Dat kunnen verschillende oefeningen zijn. Veelal stel ik veel belevingsgerichte vragen die je in contact brengen met jezelf.

Geïnteresseerd? Maak een afspraak om samen aan de slag te gaan

Therapeut Margot Blaes in Zaandam

Margot Blaes

  • Geregistreerd therapeut
  • Intake op korte termijn
  • Vergoeding (deels) mogelijk
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen